Витамин Е и невероятните му ползи за кожата

Витамин Е е една от най-често срещаните съставки в серумите и кремовете, които се грижат за младия и сияен вид на кожата. Неговите чудесни свойства и ползи са клинично доказани, а освен чрез вашия крем може да си набавите този витамин и чрез храната или чрез хранителни добавки. Но нека навлеззем малко по-задълбочено в темата и за това какви са ползите от приема на този витамин за нашата кожа.

Какво представлява Витамин Е?

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който има изключителни антиоксидантни свойства не само за кожата, но и за целия организъм. Той предпазва клетките от оксидативния стрес и натрупалите се токсини, като оказва благоприятен ефект и върху тяхното отвеждане от организма. Благодарение на своите изключително мощни антиоксидантни свойства, Витамин Е се бори със свободните радикали, а приложен локално върху кожата предотвратява симптоми като възпаления, раздразнена кожа или хиперпигментация. Освен това, този витамин подпомага естествената хидратация на кожата, като в същото време се грижи за нейната еластичност, свежест и добър външен вид.

Ползите от Витамин Е за кожата

Ползите от Витамин Е на кожата безспорно са много и са доказани от всички дерматолози по света. Със своите антиоксидантно свойства този витамин, включен дори и в малки количества във вашия крем или серум ще даде положителни резултати относно еластичността и младия вид на кожата.  Витамин Е има и доста добри овлажняващи свойства и  спомага за укрепване на кожната бариера.Освен това той е и естествено противовъзпалително средство, така че може да се използва в борбата срещу акне, кожно раздразнения или други проблеми. Що се касае до това кога е най-добре да се използва, то специалистите съветват това да се случва вечер – именно когато кожата има нужда от презареждане и насищане с полезни вещества.

Как да използваме Витамин Е?

Както казахме, има два начина за използване на Витамин Е – единият е локален, директно върху кожата, а другият е чрез храната и хранителните добавки. 

Използвайте локално витамин Е и резултатите определено няма да закъснеят. Много от кремовете на пазара, които са против стареене съдържат между 0,5 и 1% витамин Е. За да постигнете максимални резултати в тази насока обаче, трябва да търсите продукти с по-висока концентрация на витамин Е, срещан под наименованието алфа-токоферол. Друг чудесен способ е да си купите чисто масло от Витамин Е, но внимавайте – не е добре да го поставяте директно върху кожата. Разредете го с друго базово масло като жожоба, арган или бадем. Включването на маски за лице с високо съдържание на Витамин Е е друга доста добра алтернатива за още по-добри резултати за красива, еластична и свежа кожа.

Може да видите нашите предложения за лесни и домашни маски за лице за сияйна и хидратираната кожа

Имайте предвид обаче, че прекомерното използване на витамин Е върху кожата може да доведе до запушване на порите и образуване на черни точки и комедони. Така, че бъдете внимателни и не прекалявайте.

Грижата за кожата не е само отвън, тя трябва да започне отвътре. Именно затова включете в дневното си меню колкото се може повече храни, които са богати на Витамин Е. Чудесен пример за такива храни са бадемите, авокадото, яйцата, спанака, кивито, тиквата и червените чушки. Не пренебрегвайте и полезните мазнини като зехтина и слънчогледовите семки, които също са отличен избор да си набавите повече от този витамин. Разбира се, може да използвате и хранителни добавки, ако имате недостиг или искате да подсилите цялостно организма си. Имайте предвид обаче, че препоръчителния дневен прием на Витамин Е е 15 мг. и е добре да не го превишавате.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!