Три етерични масла – превенция за кариеси и общо здраве

Ароматерапията е страхотен заместител на грандиозна част от химичната козметика, но тя има своето приложение и при проблеми от медицински характер. Мнозина биха се клонирали или платили на някого, за да отиде вместо тях на зъболекар, ако вселената им връчи този шанс. Уви, ограничени сме в телата си, но пък поне има как джобът ни да не олекне. Представяме ви три етерични масла, с помощта на които ще надградите устната си хигиена, ще олекотите работата на лекаря, а в бонус – ще се върнете в романтичната древност.

Масло от карамфил

Етерично масло от карамфил за добро храносмилане и зъбобол

Това чудодейно етерично извлечение има множество ползи за здравето, а ароматът му е силно пикантен и опушен, като подправката карамфил. Създава се чрез дестилация на изсушени цветни пъпки от карамфилово дърво и има антибактериално и противогъбично действие.

Също така улеснява храносмилането, облекчава физическа и умствена умора, притъпява глада. Ако ви боли зъб или венците ви смущават, може да се възползвате от природните му свойства, като го разредите с базово растително масло (кайсиево, бадемово, гроздови семки) и нанесете малко количество върху проблемната зона. Евгенолът, който съдържа, действа като естествен анестетик и дори се прилага в денталната практика.

“Но това не е всичко” – карамфиловото масло засилва имунната система, предотвратява инфекции (от порязване или ужилване от насекомо) и е подходящо за инхалации при бронхит или обикновена настинка. А антисептичните му свойства, силният аромат и успокояващ ефект го превръщат в често срещана съставка в козметични продукти и в омайно масажно масло (стига да се разреди с базово такова, както по-горе доложихме).

Масло от риган

Етерично масло от риган – лек за зъбен абсцес и лош дъх

Риганът е позната билка в италианската кухня, за която сетивата ни копнеят и отпреди “Яж, моли се и обичай”. Origanum vulgare (за да бъдем латински коректни) се извлича чрез парна дестилация на сухите си листа и е международно растящо растение, познато от древността. Коренният му частичен превод е близо до “радост” или “удоволствие”.

Ако се обърнем към Google в търсене на бабино облекчение за зъбобол, то именно това етерично масло ще е сред първите предложения. Слави се с антимикробен и противовъзпалителен ефект и бива натурален антибиотик. Отслабва подуването и болката, но също трябва да се комбинира с носител като кокосово масло или масло от жожоба с цел поносимо дразнение. В противен случай ще доведе до изтръпване на устната кухина.

Подобно на карамфила, ригановото масло носи ползи за чревното здраве, а особено любопитни проучвания сочат, че е в помощ и в борбата с рака. Карвакролът в състава му инхибира растежа на ракови клетки при няколко разновидности на болестта  – засягаща дробове или гърди.

В широкото приложение на този природен цяр се намества и по-простичка “борба”, като тази с лошия дъх. Само няколко капки, разтворени във вода, биха ви осигурили свеж бриз от реклама, ако ги включите в рутината си.

Друга натурална алтернатива със сходно действие е мащерката. Маслото от мащерка би могло да служи като превенция за поява на кариеси, устни инфекции и гингивит.

Масло от канела

Етерично масло от канела за когнитивно здраве и орална профилактика

Ако страдате от хронична умора и депресия, то едно свръхароматно тропическо дърво ще ви дойде на помощ. Aceite Esencial Eco Canela, или етерично масло от канела на прост език, тонизира организма, стабилизира кръвната захар и атакува вирусите. То се оказва популярно средство за домашна ароматерапия и чуден избор за сънотворно.

Сладко-ориенталската канела е характерен спътник на виенското кафе и 90-тарското мляко с ориз. Носи ни онзи романтичен привкус без точна обосновка и довява представа за качествен роман с чаша в ръка. Ала няма да ровим в древната ѝ история, а ще се концентрираме върху здравните употреби.

Като например, доказаното антиоксидантно и антибактериално действие. Етеричното масло от канела влияе отлично върху оралното здраве – превентира гъбични инфекции, кариеси и млечница и е достъпен враг на бактерията Streptococcus mutans, която причинява гниене. Препоръчва се гаргара с 1-2 капки, разредени в голямо количество вода.

Мигом щом осигурим комфорта на зъбите си и ни си прище да поглезим тялото си, може да ползваме въпросното масло за масажи. Плюсове – подобрява кръвообращението и действа като естествен овлажнител, но непременно трябва да бъде смесено с базово масло (масло от шипка, жожоба или кокосово) преди досег до кожата!

етерични масла

За десерт ще заключим с две любими масла за отметка в джобния списък – масло от лайка и масло от мента. Изследвания извеждат първото като равен и даже по-ефективен борец срещу микроби от карамфиловия екстракт. А ментата, освен за мохито и сладолед, е родена за справяне с неприятния дъх, а в бонус предоставя силна бактериална защита.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!