Роксана Кирилова за благотворителността като двигател на живота

Срещаме ви с Роксана Кирилова, носителка на титлата Мисис България 2018 година, защото освен красива жена, тя е майка, има успешна кариера, а мисията в живота ѝ е да помага на другите. Изключителна личност, с огромно и необятно сърцето, пълно с любов, грижа и всеотдайност към околните. Заредихме се много от думите ѝ, от начина, по който вижда света около нас и това, което прави с такава любов –  да помага на децата чрез своята фондация “С любов към теб”.

Радостни сме да ви срещнем с Роксана Кирилова в един откровен и истински разговор за двигателя на нашия живот – любовта и благотворителността.

Разкажете ми малко за себе си, каква е Роксана Кирилова?

Завършила съм “Счетоводство и контрол” в Икономически университет, гр. Варна, както и три магистратури от икономическия сектор. Към момента работя като застрахователен агент към  застрахователна компания “Asset Insurance”. Майка съм на 11-годишно момче, което обожава футбола. Страстта на Роксана Кирилова към момента това е планината и трекингите в нея. Влюбена съм в Пирин планина и частица от моето сърце вече е останало там. Прекарвам уикендите си в нейните поли, спя по хижи и заслони, посрещам изгреви от върхове и изпращам залези в езера. Сливане с безметежността и чистотата, там намирам себе си.

Роксана Кирилова за благотворителността като двигател на живота - roksana kirilova
Роксана Кирилова за благотворителността като двигател на живота - roksana kirilova1

Вие сте Мисис България 2018 година. Промени ли титлата по някакъв начин живота ви? Отговорност ли е това?

Титлата “Мисис България” определено промени живота ми. В началото трябваше да пренаредя своите приоритети, защото отговорностите, които имаш се увеличават. Започваш да се занимаваш с неща, които не са били част от твоето ежедневие. За мен това беше и преломната точка, в която започнах да се занимавам по-сериозно с благотворителност. Носителката на титлата “Мисис България” трябва да бъде олицетворение на майчинство, женственост, красота и професионализъм, отговорност във всяка една сфера от живота и, разбира се, пример, който трябва да даваш.

Освен Мисис България Земя 2018 г., вие сте и бизнес дама с успешна кариера, майка, и в същото време развивате и благотворителна дейност. Как се развива подобна дейност у нас?

Благотворителната дейност се развива със съмишленици, с хора, които вярват и мислят в тази посока. Впечатление ми прави, че българинът става все по-приемлив и съпричастен към доброто, но това зависи от начина на представената информация за съответната кауза.

Кое е най-важното нещо когато става въпрос за благотворителна дейност?

Най-важното нещо в благотворителната дейност е отвореното сърце. Ако всичко минава през него, хората няма да мислят рационално и ще правят и дават това, което усещат вътре в себе си, с тяхната душа. Човешките качества при този вид дейност са най-същественият инвентар. Последното нещо, което едно човешко същество може да даде това са парите. Повярвайте ми, съпричастността, любовта, прегръдката, усмивката… зареждат и дават много повече. Финансите са необходимост, защото живеем в материален свят, но те не заменят стойностните човешки взаимоотношения.

Българите съпричастни хора ли са?

В България хората са предпазливо-съпричастни, което за мен е нормално. Живеем във времена, в които на преден план се котират неща, които отвличат вниманието от стойностните неща в живота, но ролята на мен и на други като мен е всъщност да ги насочи в правилната посока.

Нека поговорим малко за вашата фондация “С любов към теб”. Как започна всичко, кое ви мотивира да я създадете и да започнете да се занимавате със социална дейност?

Винаги съм помагала. Като малка, прибирах кучета вкъщи, като по-голяма се грижех за възрастни хора, а след като станах майка, вниманието ми се насочи към децата.

Така, след като спечелих титлата “Мисис България”, започнах активно да се занимавам с това. Ходех по центрове, където имаше настанени деца, срещах се с техните истории, преживявах с тях съдбата им… и така се роди идеята на “С любов към теб”, защото двигателят на нашият живот, това е чистата любов към всяко човешко същество – според мен, разбира се. Мотивацията ми тогава и сега е една – грейналите очи на човека /дали ще е дете, възрастен, та дори и животно/ срещу теб от твоето отношение и съпричастност. Във всяка една извършена социална активност стои едно неписано правило, което се усеща във въздуха между даващия и получаващия:

“Ти не си сам в това…” и в това е смисълът на всичко.

Роксана Кирилова за благотворителността като двигател на живота - roksana kirilova2
Роксана Кирилова за благотворителността като двигател на живота - roksana kirilova3

Какви каузи подкрепяте и има ли такава, която тепърва предстои и искате да ни разкажете за нея?

Подкрепям различни социални каузи за едно по-добро и стойностно общество, от което сме част всички ние. Децата и тяхното бъдеще са приоритет, защото очакваме те да променят света, но ние трябва да им покажем какъв е начинът. Бих искала да мога да бъда винаги там, където има нужда от помощ и подкрепа.

Към момента кампанията, която анонсираме това е “Слънчевите спортисти на България”. Това са деца и младежи със Синдром на Даун, аутизъм, умствена изостаналост от ФАФА България/Федерация за Адаптирана Физическа Активност/, които представят нашата страна на европейски и световни състезания по лека атлетика. През декември месец в Италия предстои състезание по спортна гимнастика и двама от тях – Радена и Емил ще вземат участие.

А през Март 2023 ги очаква Рио де Жанейро, но всичко това ще е възможно ако съберем нужните финансови средства, защото държавата към момента не ги подкрепя в тази насока, затова Фондация “С любов към теб” се включи в тяхна подкрепа.

Роксана Кирилова за благотворителността като двигател на живота - A407C7F1 0E8A 4EF8 811E 466428044831

Как могат обикновените хора да помогнат и да се включат в нея?

Всеки, който иска да подкрепи нашите каузи, може да го направи като се свърже с мен или по банков път. Сметките са посочени и в сайта и във Фейсбук страницата на Фондацията, както и под всеки пост се посочват.

Какво е да помагаш на другите?

Да помагаш на другите е най-големият дар, който Господ е дал на всяко човешко същество. Призовавам всеки един да го прави – за съседа си, за непознати на улицата, за каузата, която среща случайно, защото чувството, което изпитваш в такива моменти е необяснимо и изпълващо те с вяра и надежда за по-добро и светло бъдеще. Ние самите сме хора, които правим заобикалящата ни действителност и с примера си можем да го променим към по-добро.

Роксана Кирилова за благотворителността като двигател на живота - 9E73A6EF B1B3 42F3 9DD8 2C3F4A7A8CCB

Кое е нещото във вашата дейност, което най-много ви е докоснало и е предизвикало у вас силни емоции?

За мен благотворителността не е работа, чувствам, че това е моята мисия. Всяка една кауза ме докосва, всяка среща оставя следи в мен и именно това ме кара да вървя напред в тази ми дейност. На последното състезание на което присъствах със “Слънчевите спортисти на България”, разговарях с една от майките, която има две деца, голямото от които е с аутизъм. Попитах я дали не се е страхувала, че и второто дете може да е различно и да се откаже заради трудностите, но тя ми отговори, че за нея децата нямат различия и това не променя желанието ѝ да дари любов на още едно човешко същество. В очите ѝ грееше щастие, а в мен винаги нахлуват хиляди въпроси, след такива срещи…

Вярваме, че децата трябва да се учат на солидарност и благотворителност от малки. Вие на какво учите вашия син?

Личният пример е най-важен! Моят син е почти навсякъде с мен. Познава всички деца, на които помагаме. Идва с мен в социалните центрове, включваме се в лични инициативи, организирани в училище или футболния му клуб. В началото беше дистанциран, страхуваше се, защото вижда нещо различно, нещо което не се среща в нормална среда.

Ролята на родителите е именно тази, да дадат своя пример и да приобщят децата. По този начин ги учим и да ценят това, което имат, защото в днешните времена децата ни не са изградили това качество в характера си и как да очакваме, че когато станат възрастни те ще оценят любимия човек, семейството си, работата си. Как ще бъдат съпричастни към нуждаещия се, като не са научени на основни човешки качества и им липсва пример в живота? Трябва да показваме любовта си първо към нашите деца, а след това и към тези, които имат нужда.

Какво е вашето послание, което искате да оставите към читателите?

С любов към себе си, отворете сърцата си и помагайте…

Ако искате да подкрепите кампанията “Слънчевите спортисти на България” или някоя от другите каузи на Роксана, може да намерите повече информация за това как да го направите на сайта на фондацията „С любов към теб“ или на тяхната фейсбук страница.

Снимки: Личен архив

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!