Практикуване на пилатес – 6 ползи за здравето

Може би познавате пилатес като програма за упражнения, която осигурява дълги, изваяни мускули и особено силен торс и коремни мускули. Но, този вид упражнения, могат да ви осигурят и някои други по-малко известни предимства, за които не предполагате, ако го практикувате често. Ето и 6 пилатес ползи, свързани със здравето.

1. По-добър баланс, сила и гъвкавост

Пилатес подобрява динамичния баланс, силата на долните крайници, гъвкавостта на бедрата и долната част на гърба и кардио издръжливостта. А това е от изключителна важност да се чувстваме здрави и изпълнени с живот.

2. Намален риск от падане и контузии

Пилатес работи върху мускулите на ръцете, краката, торса, както и тези на врата и долната и горната част на гърба. Това дава гъвкавост и сила на нашето тяло, помагайки в ежедневните ви дейности. В резултат на по-добрия баланс, сила, гъвкавост и функционалност, значително се намалява риска от падане и контузии. В сравнение с други физически дейности, пилатес има значително предимство.

3. По-малко болки в гърба

Редовното практикуване на пилатес предотвратява болките в гърба, тъй като в основата на този спорт са заложени много упражнения именно за тази част на тялото. Практикуването на пилатес в продължение на 6 до 12 седмици помага за намаляване на болката в гърба, а за да извлечете максимална полза, практикувайте две или три едночасови сесии седмично, за да усетите всички пилатес ползи.

4. По-малко стрес и по-добро настроение

Този вид упражнения помагат за намаляване на стреса, тревожността и депресията и подобряват нашето настроение и качеството ни на живот. Част от това се дължи на факта, че упражненията са както за ума, така и за тялото и изискват фокусът да бъде върху дишането, позата и контролираното движение.

5. По-добра памет и концентрация

Доказано е, че практикуването на този вид физическа активност влияе положително и на вашата умствена острота и подобрява концентрацията и паметта. Проучване, включващо 110 испански жени на възраст над 60 години, установи, че тримесечната програма на пилатес подобрява именно когнитивните функции и влияе положително на функциите на мозъка, паметта и концентрацията.

6. Оформено тялото по един красив начин

Няма как да пропуснем и най-голямата полза от практикуването на този вид спорт, а именно оформянето на красиви и издължени мускули. Тялото се тонизира, извайва се, вследствие на което и изглежда по-добре и по-елегантно.

7. Подобряване на стойката 

Този вид физическа активност натоварва всички части на тялото и освен, че го прави по-гъвкаво, силно и оформено, редовното практивуване на този вид спорт може значително да подобри стойката ви. Особено внимание в пилатес се обръща на торса и коремните мускули, а здравите коремни мускули държат гръбначния стълб изправен. Той е изключително полезен за хора, които работят дълго време в седнало положение или пред компютър.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!