Най-добрите храни, които успокояват мозъка

Ако се чувствате претоварени и напрегнати, може би трябва да обърнете внимание на това, което ядете. Така твърдят експерти, които се специализират в областта на Психоневроимунологията (психоневроимунологията изследва взаимодействията между психологическите процеси, нервната и имунната система в човешкото тяло).

Начинът, по който мислим и се чувстваме, зависи до голяма степен от това какво консумираме. По-долу споделяме някои храни, които може да включите в своята диета, когато се нуждаете от успокоение на прекомерно активния си ум.

Храни, които могат да помогнат за усещането за спокойствие

1. Храни, богати на витамин B1, като бобови култури, целозърнести храни, слънчогледови семки и ядки.

2. Мазни риби (сьомга, скумрия и сардини) и/или орехи и чиа семена за добавка на Омега 3 .

3. Всичко, което съдържа триптофан, важен за подобряване на настроението. Тази есенциална аминокиселина се среща в соеви бобове, ориз и други.

4. Храни със съдържание на фосфолипиди, като лецитин; друг добър източник са млякото и бадемите.

Храни, които трябва да избягвате, ако се чувствате тревожни

Сигурно знаете, че има храни, от които трябва да се пазите заради здравето си. Важно е да избягвате следните:

1. Алкохол.

2. Всякакви напитки с кофеин, като кафе, силни чайове или газирани напитки.

3. Преработени захари.

4. Трансмазнини, които се намират в много силно обработени храни.

Обърнете внимание на реакцията на своето тяло. Всеки човек е различен, затова е добре да отбелязваме как определени храни влияят на настроението ни. Желателно е диетата да съдържа в основата си балансирани и питателни храни, които не напрягат мозъка и не оставят организма без енергия.

Допълнете диетата си с активности

Ежедневната грижа за тялото е от ключово значение за освобождаване на ума. Тя може да включва четене на книга или занимания с ръчни изделия. Преди лягане опитайте да напишете всички негативни мисли, като начин да ги освободите, или просто направете списък със задачи за следващата сутрин, за да се чувствате по-готови да се изправите пред новия ден с приятни очаквания. Тези навици биха подобрили качеството на съня ви. Същевременно психолози препоръчват създаване на пространство у дома, където сме свободни да изживеем „моменти на самота“ и здравословно се откъсваме от технологиите и социалните мрежи.

Алекс Евтимов
Алекс Евтимов
Като цяло съм работохолик, стремящ се да се усмихва постоянно, но невинаги ми се получава. Обичам приятелите си, природата и да се случват интересни неща. Наистина обичам работата си и от близо 10 години дълбая в дебрите на рекламата, уеб дизайна, социалното присъствие (понякога отсъствие) и други сложни думи за запомняне.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!