Мерилин Монро – една легенда, която продължава да ни вдъхновява

60 години след смъртта на Мерилин Монро, нейният лик, дух и следата, която остави след себе си не избледняват. Дори напротив, тя е по-резонантна от всякога. Тя е всичко – сексимвол, духовен водач, дори предупредителна линия в някои аспекти на живота.

Едва ли има човек, който да не знае името ѝ, как изглежда и каква е съдбата ѝ. Със сигурност обаче, може да се твърди, че нито една жена в историята на киното не е била изследвана толкова обстойно, колкото Мерилин Монро. Получила внимание от редица обществени интелектуалци и биографи, модната икона на 60-те, има дори своя собствена фигура в Музея на Мадам Тюсо с вечно вдигната пола. Дори романът на Глория Щайнем и Джойс Карол Оутс “Блондинка” от 2000 г. ще бъде екранизиран от Ана де Армас този месец.

Смъртта ѝ преди 60 години от свръхдоза барбитурати предизвика куп конспиративни теории. От убийство, през заговор, до намесата на ЦРУ. Ако сме малко по-упорити, дори можем да намерим в Гугъл и нейна снимка от моргата. Меган Фокс гордо си направи татуировка с нейния образ, а след това я махна с думите “Не искам да привличам такава негативна енергия в живота си”.

Славата на Мерилин Монро беше – е гигантска, но самотна, трагична и до известна степен нещастна. Нейното публично присъствие е игриво, съблазнително и донякъде целенасочено. Тя позира така, сякаш живее в екстаз от вечното лято, но личният ѝ живот е белязан от болка. Злоупотребата с медикаменти, пристрастяването, изоставянето дори, я белязват и убиват всеки ден, бавно, по малко. Докато на крехките 36 тя си отива от този свят и завинаги се обви в кехлибара на нашите фантазии.

Мерилин Монро – известна някога като Норма Джийн и родена от самотна майка, която по-късно бива диагностицирана с шизофрения, прекарва детството си от едно в друго приемно семейство. Когато е едва на 16, тя се омъжва за своя 21-годишен съсед, само и само да не се озове в поредния приемен дом, и без да знае, че след този неуспешен брак ще последват още 2 такива. Връзката ѝ с Джо Димаджио беше много коментирана тема от обществото, особено когато 9 месеца след сватбата им, Мерилин се появява пред къщата им в Бевърли Хилс разплакана. След това подава молба за развод. 

След това тя се омъжва за Артър Милър, а с този съюз се спекулира много. Тя се опитва да живее живота на добра домакиня, която в свободното си време изучава акварел. Но любовните писма на Милър и по-специално едно от тях, което е продадено на търг, показва, че Милър е бил обсебен от тялото ѝ.

Насаме Мерилин страда – не само от депресия и безпокойство, които лекарите с удоволствие лекуват, но и от репродуктивни проблеми и тежка ендометриоза. Мерилин е обсебена от идеята да стане майка и смята, че това ще я излекува от самотата. Спонтанният аборт през 1957 година, който тя претърпява, се смята за основен фактор за депресията и пристрастяването ѝ към барбитуратите.

Въпреки всички тези несгоди, Мерилин Монро наистина има по нещо за всеки. Ако се чувствате като сексуален обект на мъжките възприятия, то тя е предупредителната линия. Ако чувствате тялото си твърде голямо, или твърде различно, то тя е човекът, който оставя извивките да говорят по-силно, отколкото можеше да се покаже чрез прилепналите рокли. Ако се чувствате недооценени от обществото и заобикалящите ви хора, то погледнете към Мерилин – жената, която никога не е станала “истинска” актриса, писател или художник.

Ако искате да докажете, че една секс икона може мощно да промени културата и нагласата на хората за тази тема табу – ето и нея, която пее “Честит рожден ден” на президента Кенеди. Който междувпрочем се оказва и неин любовник за определен период от време.

Мерилин не можа да остарее, да понесе мига, в който ѝ излиза първата бръчка и първият бял косъм. Нито доживява момента, в който да стане сериозна актриса, майка, или виден мемоарист. Мерилин не получи нищо от това, но по някакъв начин тя получи всичко. Защото живя и продължава да живее в историите като тази, които се пишат за нея, във филмите, дори в емблематичната восъчна фигура в Музея на Мадам Тюсо. Тя е легенда, която продължава да ни вдъхновява, да ни кара да изричаме името ѝ, да пишем и творим, повлияни от личността ѝ. Тя е активист, предупредителният звънец за много аспекти в нашия живот. Тя е Мерилин Монро.

Снимки: Pinterest

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!