Люто, по-люто – Славена Родинова!

Ако Джон Стайнбек познаваше Славена щеше да кръсти своя известен роман – история за фермери „За мишките и хората“ – „За чушките и хората“. Славена е усмихнато, красиво момиче, което управлява ферма за люти чушки. Да, правилно ме разбрахте – първата люта ферма в България се управлява от това момиче. Фермата създава продукти без изкуствени добавки има „люта“ дегустационна и над 150 вида чушки.

С нея ме срещнаха социалните мрежи преди доста време и реших заедно да надникнем в нейния свят и света на лютите чушки.  

Здравей, Славена. Защо люта ферма? Какво запали красиво момиче като теб по лютото?

Аз винаги съм обичала да пея и да творя, вярвах, че там е моята сила и път, по който да вървя. Имам прекрасно семейство, с което сме много сплотени. Всъщност, Люта ферма и брандът ни за люти продукти Hotfarm е изцяло идея на моя баща Христо. Той винаги е бил любопитен човек, който обича да предизвиква себе си.

През 2011 г. се запали по лютите чушки, когато разбра, че в България се познават само няколко вида, а това е едно огромно семейство с много екзотични и екстремно люти чушки от цял свят. Той просто искаше да провокира себе си и да провери дали може да отглежда най-лютите чушки в България. Знаете, ние имаме 4 сезона, определена почва, влажност и климат, а най-лютите чушки идват от най-топлите страни. И така, от една провокация след около година в нашия дом имахме над 300 вида люти чушки.

Аз се преместих да живея в София и да развивам кариера тук. Винаги съм подкрепяла родителите си, но никога отдадено  в идеята да имаме ферма, продукти и да развиваме собствен бизнес. Когато обаче пандемията се случи, се наложи да се прибера у дома на село. Страшимирово е прекрасно и спокойно местенце, точно на брега на Варненското езеро и на 15 мин. до Варна. На мен това спокойствие ми дойде изключително добре, зареждащо, но и много отрезвително. Реално моите родители бяха създали Първата ферма за Люти чушки в България, едно малко производство с изключително качествени продукти, които по това време можеха да се намерят главно на Фермерски Пазари.

Аз започнах да ставам съпричастна с техния живот и пътя на един продукт – от семе до бутилка. Оглеждайки се, аз пред себе си виждах, че имам една изключителна възможност. Ние имахме собствена земя, оранжерии, предприятие, производство, продукти и опита и познанията на родителите ми. Тогава си казах, Славена, това е твоят шанс да твориш по различен начин и да достигнеш до света. Смятам, че жените имат особено важно място в агросектора, както и той има нужда от нас.
С Hotfarm видях възможност от една страна за себе си – да се развивам, да създавам, да се уча, да се изграждам като личност и от друга – възможност за света да получи един качествен продукт с история, създаден по природосъобразен начин, създаден за хора с чувствителен стомах, без аналог на пазара.

Разкажи ни повече за семейната ферма и как минава един твой ден там?


Нашата ферма се намира на 14 км от Варна в с. Страшимирово и до забележителните Побити Камъни, точно на брега на Варненското езеро. Във Фермата ние съчетаваме духа на селото и модерното време, в което живеем. Там, където е нашият дом се намират и производственото ни предприятие, ферма, оранжерии и дегустационна зала, в която през лятото провеждаме единствените по рода си Люти турове в България. Така всеки, който има желание да се докосне до един различен свят и да види как нашите продукти достигат до трапезата му, може да проследи целия цикъл и да се запознае с процеса, както и да опита всички наши продукти. По време на тура, разхождаме гостите си из фермата и им приготвяме специална вечеря, съобразена с това да се опитат продуктите ни от най-слабо лютото сладко, до сос от най-лютата чушка  в света.

славена родинова


Това е изцяло семеен бизнес. Всички сме влюбени и горим в идеята за Hotfarm и да създаваме уникални продукти. Добре сме си разпределили отговорностите, като аз конкретно се занимавам с маркетинга и продажбите, комуникацията, визията на бранда и да запознавам повече хора с нашата идея, както и да им представям нова и интересна информация за света на лютото и колко са полезни лютите чушки.


Когато съм във фермата, сутринта грабвам утрото и помагам в производството и оранжериите, много обичам. Занимавам се и с провеждането на Лютите турове, посрещаме гости и чуждестранни групи. Физическата работа, и особено когато е свързана с природата, е супер разтоварваща и зареждаща. След обяд работя на компютъра, провеждам срещи и организирам следващия си ден.

Добре и все пак, защо не избяга в чужбина или да опиташ друг вид дейност, а реши да подкрепиш идеята на баща ти и то в провинцията?

Смятам, че в България имаме страхотни възможности да работим това, което обичаме и да се развиваме. Тук има много ниши, които не са добре развити.
А защо не друг вид дейност.. аз имам такъв късмет с това, че родителите ми са създали нещо, което мога да поема и за което ми имат пълно доверие, че дори и не се замислям. На този етап от моя живот съм щастлива с работата си. Много е динамична, различна, провокира ме да се развивам и да се чувствам полезна за другите. Това ми е достатъчно.

Кой създава новите рецепти във вашата ферма?


Всеки един от нас има постоянно нови идеи и експериментираме много с най-различни продукти. Лютото е вкус, който има място навсякъде. Рецептите обаче за нашите продукти, които достигат до вас, се разработват от моята майка Дарина и Стоян, съпруга на сестра ми.

А включваш ли се във физически-тежките дейности?

Да, включвам се, и както споделих вече, много обичам. Действа разтоварващо и понякога отрезвяващо. Често пъти, когато някой ме види не вярва, че се занимавам и с това, но аз толкова гордо го показвам, че мисля, че за всички вече е нормално. Обичам да сея чушки, да ги бера, да им махам дръжките, да ги връзвам, сортирам , да се включвам в производството, да пакетирам, лепя етикети и още много други неща. Каня Ви във фермата ни, за да видите колко е хубаво.

Люто, по-люто - Славена Родинова! - SlavenaFactory

Какво те вдъхновява и ти помага да пробиваш в тази сфера?


Вдъхновява ме най-вече това, че с работата си всеки ден си доказвам, че няма невъзможни неща. Ние вече продаваме в 4 страни. И в едно малко селце като Страшимирово, може да се произвеждат продукти, които да се купуват в Китай, Полша, Германия.. за мен това е истинско щастие.
Идват празници. Най-много ме вдъхновява, когато някой ни каже, че с вълнение избира нашите продукти за подаръци под елхата и за трапезата им на Бъдни Вечер. За това не мога да намеря точна дума, по-силно е от вдъхновение. Чувстваш се полезен и истински щастлив.

Важен ли е външният вид на една жена, за да успее или в парника няма място за стайлинг?


Разбира се, че е важен. Външният вид показва най-вече отношението си към самия теб и това, което си и към света. Ние не сме продукт, но преди имахме спор с родителите ми, че няма значение как изглежда един продукт, важното е да е качествен. Дълго време водихме този спор, докато не им доказах, че не по-малко важно е продуктът да е облечен достойно, за съдържанието си вътре.

В социалните ти профили има много интересни модни стилове. Как се грижиш за прекрасния си външен вид?


Много благодаря. За мен е важно да се храня природосъобразно, да слушам тялото си, да съм активна и да съм в хармония със себе си. Важна е и грижата за нас самите сутрин и вечер, хубавата козметика и превенцията.

Люто, по-люто - Славена Родинова! - SLavenaProducts

Любима дреха която носиш?

Щом е в гардероба ми, значи ми е любима.

А кой е любимият ти стил на обличане?


Най-любим ми е елегантният стил, както и небрежно-елегантният. Най-важно е обаче отношението към дрехата и начина, по който се чувстваш и излъчваш с нея.

Любимото ти най-люто нещо, което обичаш да похапваш?


Сладкото ни от люти чушки ми е най-любимото люто, а HotDamnSauce e продуктът, без който не мога изцяло да се насладя на храната.

Как се виждаш след 10 години? Като успяла бизнес дама с пазари в цял свят или?


Всичко е толкова динамично. Аз си поставям много високи цели. Иска ми се да бъда щастлива.

Снимки: Личен архив Славена /Милен Лесеман

Алекс Евтимов
Алекс Евтимов
Като цяло съм работохолик, стремящ се да се усмихва постоянно, но невинаги ми се получава. Обичам приятелите си, природата и да се случват интересни неща. Наистина обичам работата си и от близо 10 години дълбая в дебрите на рекламата, уеб дизайна, социалното присъствие (понякога отсъствие) и други сложни думи за запомняне.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!