Любимото кафе – 5 ползи и малко история

Природата ни е дарила с много неща, но малко от тях могат да се сравняват с кафето – ароматното чудо, до което прибягваме сутрин и следобед, че дори и след вечеря. Станало нарицателно за приятна раздумка, прословутото кафе е муза и ритуал с древна история, простираща се през култури и епохи, както и символ на общност и удоволствие. Ако не сте запознати с легендата му, ще ви споделим.

Етиопия се счита за родина на вкусната напитка и до ден-днешен е водещ производител, осигурявайки препитание на голям процент от народа си. През 9-и век в регион Кафа (eто го и коренът) козарят Калди забелязва с удивление, че животинките му дъвчат плодовете и клонките на някакъв храст и това ги ободрява. Въпреки че откритието не бива посрещнато с всеобщ възторг, последващите експерименти превръщат кафето в неделим спътник на местните жители.

Любимото кафе - 5 ползи и малко история - coffee 549630 1280

Така нареченото “черно злато” не е просто стимулант, който ни държи будни, а съдържа и редица ценни вещества, допринасящи за здравето. В долните редове ще изредим пет важни ползи от свидното кафе.

Богатство от антиоксиданти

Кафето е известно с високото си съдържание на антиоксиданти – съединения, способни да намалят възпалителните процеси в организма. Въпросните антиоксиданти помагат в борбата със свободните радикали, които пък могат да повредят клетките и да ускорят процеса на стареене. Искаме да изглеждаме задълго млади? Може би отвсякъде изниква натурална подкрепа.

Издръжливост на второ кафе

Любимото кафе - 5 ползи и малко история - coffee 1845150 1280

Както знаем, кафето съдържа кофеин, който повишава нивата на адреналин в кръвта. Това неизменно подобрява физическата производителност, увеличавайки енергията, но и издръжливостта. Варим го със същата полусъзнателна цел, но рядко подчертаваме колко сили ни е подарило, отмятайки текущите си задачи. Май Попай Моряка е пропуснал да се разнообрази, защото спанакът щеше да се снабди с конкуренция, която не се консумира без мярка.

Намаляване на риска от често срещани заболявания

Научни изследвания сочат, че употребата на кафе до известна степен превентира риска от развитие на Паркинсонова болест, диабет тип 2 и дори някои видове рак. Куп активни съставки в кафето играят роля в градежа на съответния защитен механизъм и косвено ни насърчават да заредим следващата доза. Все пак, приканваме към умереност. Специалистите също.

Златен билет за когнитивните функции

Снимка: Pexels от Pixabay

Кафето често влияе положително върху настроението, без да му отдаваме тази почит, и осезаемо покачва бдителността. Кофеинът стимулира когнитивните функции, както и паметта, научните способности и общата ментална яснота. Неслучайно студентите се сприятеляват с него по време на сесия. Нашият съвет е в кризисен случай да добавите ядково мляко, което привнася здравословен ефект.

Защита на сърдечната система

Даден брой изследвания свързват консумацията на кафе с по-незначителен шанс от поява на сърдечносъдови заболявания. Освен наслада, си осигуряваме естествена патерица, която контролира холестерола и подпомага здравето на сърцето. Oh voilà!

Кафето е здравен помощник, добра компания и живо пътешествие през времето. Едва ли бихме ви учудили, че (плюс всичко изброено) върши успешно и функцията на натурален ексфолиант, подобрява кръвообращението и побеждава целулита. В същото време оценяваме вкуса, аромата и преживяването, което носи. Специалните видове, различни методи на приготвяне и уникални рецепти ни отварят към света. Така че когато следващия път напълните чашата си, помислете за пъстрата история и начина, по който вавилонски ни обединява.

Любимото кафе - 5 ползи и малко история - retro 1216719 1280

През 15-и век кафето преминава през арабския свят, а в Истанбул се откриват първите обществени кафенета, където хората се събират, за да споделят удоволствието си. Този културен обичай бързо се разпространява, ставайки част от ежедневната рутина. През 17-и век кафето прекосява пътя от Османската империя до Европа и първото кафене във Венеция става факт през 1645 г., а по-късно и следващото такова – в Париж, през 1672 г. Напитката се превръща в емблема за социален разговор и общество. През 19-и век индустриалната революция допринася за иновации в производството и приготвянето на кафе. През 1822 г в Италия бива изобретена първата кафемашина (от Анджело Мориондо), а в края на века такива стават достъпни за домовете и заведенията, което прави досега ни до “магията” толкова лесен.

Днес може да пием кафе колкото и когато си искаме, но е клиширано нужно да се отбележи, че голямото количество кофеин води до отрицателни ефекти и трябва да вземем предвид мнението на здравния си специалист, преди да се впуснем в неограничена употреба, както американските вериги насърчават. При все това умерената консумация носи здравни, козметични и всевъзможни ползи, затова е крайно време да ги зачетем, вместо да се уличаваме в пристрастеност.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!