Какво е Гуа ша масаж и какво не знаем за него?

Някои тенденции в социалните медии са малко съмнителни, на други може да си струва да се обърне внимание. Вземете например, гуа ша масаж. Някои хора твърдят, че гуа ша може да изглади бръчките и да се справи с подпухналостта на лицето, докато други смятат, че може да се справи с болести, да насърчи кръвообращението и да облекчи мускулните болки. Къде е истината?

Ето какво е важно да знаете за гуа ша:

История на Гуа Ша

Гуа ша произхожда от древен Китай. Всъщност това е една от най-старите форми на традиционна китайска медицина, записана някога, с исторически записи, датиращи от каменната ера, според Министерството на културата и туризма на Китай.

Това народно лекарство често се използва за „изстъргване на болести“ и в крайна сметка е записано в основните медицински текстове по време на династията Мин (1368 до 1644 г.), според министерството.

Тази техника на традиционната китайска медицина става все по-разпространена в Съединените щати и Европа, тъй като все повече практикуващи лекари разбират нейните потенциални ползи за здравето.

Как работи Гуа Ша?

Гуа ша включва използването на инструмент с гладки ръбове (най-често може да срещнете гуа ша със скъпоценни камъни) за нежно изстъргване на части от тялото. Всъщност „gua“ означава остъргване, докато „sha“ означава пясък.

Смята се, че чрез стимулиране на определени точки гуа ша насърчава здравословния поток на енергия и кръв.

Видове Гуа Ша масаж

Може да срещнете няколко различни форми на гуа ша. Те включват:

Традиционен Гуа Ша масаж

Това е техниката на традиционната китайска медицина, при която практикуващият (често акупунктурист) нежно изстъргва части от тялото с инструмент с гладки ръбове. Целта е потенциално да се намали възпалението в дадена част на тялото, да се подобри кръвообращението и/или да се увеличи обхватът на движение.

Техника Грастън

Физиотерапевтите понякога използват метод за остъргване, известен като техниката на Грастън. Докато гуа ша е насочена към кожата и капилярите, техниката на Грастън специално се стреми към подлежащите мускули, сухожилия и фасции. Целта е да се насърчи производството на колаген, както и да се облекчи болка.

Гуа Ша масаж за лице

Супер популярен у нас е именно използването на гуа ша за лице. С помощта на специален инструмент със заоблени ъли се прави масаж на лицето с цел стимулиране на кръвообръщението, облекчане на напрежението и с бюти характер. 

Възможни ползи от Гуа Ша

Изследванията показват, че има много потенциални ползи от практиката. Ето някои от тях:

Може да облекчи мускулната болка

Гуа ша масажът помага за насърчаване на притока на кръв към областта, която се изстъргва, което може да помогне за намаляване на болката и сковаността.

Например: възрастни с хронична болка във врата са забелязали значително подобрение на болката след еднократно лечение с гуа ша, в сравнение с възрастни, които са използвали нагревателна подложка. 

Може да намали симптомите на предменопаузата

Предменопаузата кара жените да изпитват горещи вълни, проблеми със съня и промени в настроението. Хормонозаместителната терапия може да помогне с тези симптоми, но съчетаването й с гуа ша може също да помогне за смекчаване на дискомфорта.

Помага за заличаването на фини линии и бръчки

Този метод за масаж доказано се справя с намаляване видимостта на фините линии по лицето. Причината – отвежда лимфната течност, която често е пълна с токсини и стимулира кръвообръщенеито и работата на мускулите на лицето. В следствие на това имаме по-еластична и стегната кожа.

Вижте също и: Кобидо масаж: японски масаж, алтернатива на лифтинга

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!