Как да се погрижим за кожата на лицето през есента?

Кожата на лицето през есента изисква специални грижи. Този период от годината е преходен и се характеризира с атмосферни промени, вятър, температурни разлики, липса на достатъчно слънце и други. Все фактори, които могат да окажат негативно влияние върху кожата ни. Именно поради тази причина, трябва да и помогнем да се адаптира, без да губи свежия си вид и успешно да се справи с предстоящия студ през зимния сезон.

Кои са най-честите кожни проблеми през есента?

Сухотата на кожата, причинена от дехидратация, е един от най-често срещаните проблеми, с които жените се сблъскват през есента. Понякога се забелязва удебеляване на роговия слой и нарушена кожна бариера и защитни функции. Прекомерното излагане на слънце през летния период, е рисков фактор, който може да допринесе за подобен тип състояния.

Хиперпигментацията и появата на петна и лунички в областта на лицето също е доста често срещан проблем, чийто виновник отново се оказва слънцето и неговото вредно влияние върху кожата. Свръхчувствителността, свързана с по-ниските температури на околната среда, в комбинацията с вятър и сухият есенен въздух, също могат да се окажат проблем.

Как правилно да се погрижим за кожата на лицето през есента?

Има няколко основни стъпки, които са основополагащи, за да поддържате кожата на лицето през есента здрава и сияйна. Ето кои са те:

Почистване

Първата и най-важната стъпка в грижата за кожата е нейното почистване. Каквито и други серуми и кремове да използвате, ако кожата ви е не е старателно почистена, всичко губи ефект. Заложете на почистващи продукти, които са щадящи към повърхностния слой на кожата и не са агресивни. Идеален пример за такива продукти са почистващите млека, кремове или балсами. 

Ексфолиране

Знаете, че кожните клетки се обновяват средно за около месец. Един от най-добрите начини леко да ускорите този процес и да върнете свежия вид на кожата си е чрез ексфолиране. Използвайте нежни течни пилинги и никога такива с абразивни частици, които могат още повече да влошат състоянието на кожата ви и да я направят уязвима. Ексфолирането с киселини е също добър вариант, но ако нямате опит започнете с по-малки концентрации и по-щадящи такива.

Хидратация, хидратация, хидратация

Най-важното нещо в грижата за кожата на лицето през есента е да я подготвим за предстоящия зимен период. Хидратацията винаги е важна, а през есента трябва да погледнем на нея с особено внимание. Добре би било да замените леките хидратанти, с такива с по-богата текстура, които да укрепват хидролипидния слой и да създават защитна кожна бариера. Когато казваме богата текстура, в никакъв случай нямаме предвид мазна и такава, която би причинила прекомерно омазняване, появата на черни точки и др. Богатите серуми и кремове с хиалуронова киселина, колаген, пептиди и глицерин са добър вариант за кожата на лицето през есента.

Слънцезащита

Защитата от слънчевите лъчи е особено голямо значение, дори през есента и зимата и при облачно време. Не я подценявайте и не пропускайте да нанасяте такава като финална стъпка в своята сутрешна бюти рутина. Редовното използване на слънцезащитни кремове ще ви помогне да се предпазите от заболявания на кожата и хиперпигментация. През есента SPF 20-30 е напълно достатъчен да ви защити, още повече, че няма да утежни на кожата. Може да използвате и BB или CC оцветени кремове, които също са с фактор. Това е също добра алтернатива за кожата на лицето през есента.

Още няколко допълнителни съвета

  • Правете си хидратиращи маски за лице поне веднъж в седмицата. По този начин ще дадете на кожата си необходимите ѝ витамини и полезни вещества. 
  • Ако имате хиперпигментация или белези от акне, може да включите в дневната си сутрешна рутина серум с витамин C. Той е изключително добър антиоксидант и спомага за намаляването на тъмните пента и белезите. 
  • Дамите със суха и проблемна кожа е добре да избягват почистващи продукти, съдържащи в състава си алкохол. Това допълнително ще изсуши кожата ви и ще наруши нейната защитна бариера. От друга страна прекомерното изсушаване води до образуването на повече себум, за да се компенсира изсушаването. Това може да предизвика появата на пъпки и акне.
  • Включете повече сезонни плодове и зеленчуци в менюто си. Яжте и риба поне веднъж в седмицата, за да се погрижите добре за кожата на лицето през есента.
Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!