Как да избегнете пристъпите на емоционален срив?

В стресиращия и свръхстимулиращ свят, в който живеем, да станете толкова завладени от стреса си, че той да повлияе значително на поведението ви, не би изненадало никого. Емоционален срив може да се случи на всички нас.

„Емоционалният срив“ не е точно медицинска диагноза. Използва се, за да опише състояние на точка на кипене поради стресова ситуация. За някои хора сривът може да изглежда като неудържим плач. За други това може да изглежда гневно нахвърляне. А за трети, това може да включва паника или бягство от стресова ситуация. Може внезапно да избухнете в сълзи или от гняв, защото се чувствате извън контрол, затрупани от нещата в живота ви, които са непредвидими. Това означава, че нещо не е наред с вас и трябва да се промени.

Често срещани причини за емоционален сриво

Подробностите за това защо се случва всеки един емоционален срив са уникални за всеки човек и ситуацията, в която той е изпаднал, но определени условия повишават вероятността от срив при много, ако не и при повечето хора.

Ето кои са тези фактори, които могат да отключат такива:

Преумората 

Твърде малкото сън може да ви направи по-раздразнителни, сприхави и уязвими към стрес.

Глад

Дори и да консумирате достатъчно калории в даден ден, ако останете твърде дълго без храна, това може да доведе до ниво на кръвната захар, което е достатъчно ниско, за да причини ниска енергия, треперене, главоболие и проблеми с фокусирането.

Претоварване или прекомерен график 

Поемането на твърде много отговорности наведнъж – или дори съгласието за твърде много социални дейности – е сигурна рецепта да се почувствате претоварени.

Големи преходи в живота

Получаването или загубата на работа, започването или прекратяването на връзка, преместването в нов дом, женитбата, раждането на бебе, завършването на колеж и много други нормални преходи в живота ви правят по-емоционално уязвими.

Ако сте склонни към сривове, помислете какво може да доведе до тях или да ги предизвика. Някои могат лесно да бъдат разрешени, като например да се храните по-често. Други може да изискват повече работа, като например усвояване на по-добри комуникационни умения.

Как да спрете емоционален срив, ако усетите, че той настъпва?

Не можете да спрете възникването на трудни ситуации, но можете да промените начина, по който реагирате на тях. Следващият път, когато започнете да усещате признаците на остър стрес и емоционален срив, обърнете внимание на това как се чувствате и, освен ако не сте призовани да спасите нечий живот, вземете мерки, за да се успокоите, преди да се опитате да отговорите на случващото се.

Важно е да правим пауза, когато изпитваме някаква непреодолима емоция. Мозъците ни работят по различен начин в тези моменти и нямат капацитета да вземат логични решения.

Рутина за дълбоко дишане в пет стъпки:

1. Поемете дълбоко въздух за четири секунди.

2. Задръжте дъха си за четири секунди.

3. Издишайте за четири секунди.

4. Направете пауза за четири секунди, преди да поемете отново въздух.

5. Повтаряйте, докато се почувствате по-спокойни.

Не забравяйте, че тези стъпки няма да обърнат трудната ситуация, в която се намирате, или да накарат проблема, който е предизвикал вашата силна емоционална реакция, да изчезне. Но успокояването, преди да отговорите, ви помага да се справите със ситуацията от по-малко емоционално и по-внимателно място.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

196 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!