Хамам – мистика и екзотика от Ориента

Ако никога през живота си не сте пробвали хамам, трябва да знаете, че доста сте изпуснали. Тази екзотична и в същото време пълна с мистика процедура идва от Ориента и носи толкова голямо блаженство, че удоволствието от него не би могло да се сравни с нищо друго.

Удоволствие, което мнозина пропускат именно защото не са добре запознати с процедурите и ползите, както за тялото, така и за духа. Трябва да ви призная, че когато за първи път посетих хамам, също бях малко скептично настроена, но и много любопитна. Все пак, реших да си подаря този релакс и пир за всички сетива.

Време е да открехнем вратата и да ви въведем в ритуала хамам, по-известен още като турска баня.

Хамам - мистика и екзотика от Ориента - E3B96EDA 309B 4DD7 BFA7 02076054134A

Какво значи хамам?

Думата “хамам” произлиза от арабски, а в буквален превод означава “горещо”. Първата подобна баня възниква в Османската империя, а тя пък заимства идеята от римските бани. Религията също оказва значимо влияние, тъй като хигиената в ислямския свят е от първостепенна важност. Цялостната идея е и социално обвързана, защото много хора са използвали хамам, за да поддържат социални контакти. Жените са посещавали турската баня поне веднъж в седмицата.

Хамамът има интересна архитектура и дизайн и най-общо казано представлява мокро помещение с пара, където има топли мраморни легла, върху които се извършат различни ритуали и процедури.

Какво представлява ритуалът хамам?

Вероятно има много различни козметични спа ритуали, които могат да се включат, но ще ви запознаем с традиционния такъв. Преди да влезете в хамама, е добре да посетите сауната за около 10 минути. По този начин ще затоплите и подготвите тялото за предстоящата практика, порите ви ще се отворят и ефектът ще бъде доста по-осезаем. Започва се с леко обливане с топла вода, за да продължи да се стимулира кръвообращението.

Хамам - мистика и екзотика от Ориента - 2DCE1C9D 3ED5 495A B701 F2AE26591FA2

След това се пристъпва към ориенталски пилинг, който в много от случите се извършва ръчно с помощта на специално копринено кесе. Целта е да се отстранят мъртвите клетки, а това води и до по-гладка и еластична кожа. Следваща стъпка е тъй нареченото “къпане с пяна”, което е интересно и успокояващо в същото време.

Хамам - мистика и екзотика от Ориента - 3D65EA78 717F 496C AAC0 6421CD891B53

Терапевтът приготвя специална пяна с ароматни масла и облива тялото с нея. После прилага лек масаж, минавайки през ходилата, краката, гърба и ръцете. Косата също се мие и се прави лек масаж на скалпа. След приключване на процедурата тялото се изплаква с вода, а човек се насочва към помещение за релаксация, където да се охлади и да изпие чаша чай.

Хамам – ползи за здравето

Ползите от хамама са не само за тялото, но и за духа и емоционалното състояние. Само няколко минути от този ритуал са напълно достатъчни, за да снемат стреса и напрежението. Затоплянето подобрява кръвообращението и по този начин спомага за насищане на клетките и тъканите с повече кислород. Освен това високата температура подпомага изгарянето на мазнини и изхвърлянето на токсини чрез потта. Както споменахме, кожата става значително по-гладка и еластична и най-вече – обновена.

Хамамът е наистина чудесна и полезна терапия, която ще ви осигури почивка от скоростното влакче на ежедневието и ще напои сетивата ви. Ако не сте пробвали, то определено ви съветваме да се впуснете в тази екзотика от Ориента.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!