Хамам – мистика и екзотика от Ориента

Ако никога през живота си не сте пробвали хамам, трябва да знаете, че определено много сте пропуснали. Тази екзотична и в същото време пълна с мистика процедура идва от Ориента и носи толкова много блаженство, че определено удоволстието от него не би могло да се сравни с нищо друго.

Мнозина със сигурност пропускат помещението, именно поради причината, че не са запознати с процедурите, които се правят вътре и какви ползи не само на тялото, но и за духа носи хамамът. Трябва да ви призная, че когато за първи път посетих хамам, също бях малко скептично настроена. Но в същото време бях и много любопитна и реших да се насладя на процедурата, а тя определено е релаксираща и е истинско удоволствие за всички сетива.

Време е да открехнем вратата и да ви въведем в ритуалът хамам, по-известен още и като турска баня.

Хамам - мистика и екзотика от Ориента - E3B96EDA 309B 4DD7 BFA7 02076054134A

Какво представлява хамамът?

Думата “хамам” произлиза от арабски, а в буквален превод означава “горещо”. Първата подбна баня възниква в Османската империя, които са взаимствали идеята от римските бани. Религията съшо оказва особено голямо значение, тъй като хигиената е ислямския свят е от първостепенна важност. Идеята за хамама може да се разглежда и от социален аспект, защото много хора са го използвали именно, за да поддържат социални контакти. Жените посешавали турската баня поне веднъж в седмицата.

Хамамът има интересна архитектура и дизайн и най-общо казано представлява мокро помещение с пара, където има топли мраморни легла, на които се извършат различни ритуали и процедури.

Какво предствялва хамам ритуалът?

Вероятно има много различни козметични спа ритуали, които могат да се осъществят на хамама, но ще ви запознаем с традиционния такъв, който се извършва. Преди да влезете в хамама, е добре да посетите сауната за около 10 минти. По този начин ще затоплите и подготвите тялото за предстояащата процедура, а порите ви ще се отворят и ефектът от хамама, ще е доста по-осезаем. След като вече сте в хамама, започва леко обливане на тялото с топла вода, за да продължи да се стимулира кръвообращението.

Хамам - мистика и екзотика от Ориента - 2DCE1C9D 3ED5 495A B701 F2AE26591FA2

След това се пристъпва към ориенталски пилинг, който в много от случите се извърша ръчно с помощта на специално копринено кесе. Целта е да се отсранят мъртвите клетки от тялото. Това води и до по-гладка и еластична кожа. След това се пристъпва към т.нар. “къпане с пяна”, което е наистина доста интересно и много релаксиращо в същото време.

Хамам - мистика и екзотика от Ориента - 3D65EA78 717F 496C AAC0 6421CD891B53

Терапевтът приготвя по специална пяна с ароматни масла и облива тялото с нея. След това започва да прилага лек масаж като се започва от ходилата, краката, гърбът и ръцете. Косата също се мие и се прави лек масаж на скалпа. След приключване на процедурата тялото се изплаква с вода, а човек се насочва към помещение за релаксация, където да се охлади и да изпие чаша чай.

Хамам – ползи за здравето

Ползите от хамама са не само за тялото, но и за духа и емоционалното състояние. Само няколко минути от този ритуал са напълно достатъчни да се отървете от стреса и напрежението. Затоплянето подобрява кръвообращението в тялото и по този начин спомага за насищане на клетките и тъканите с повече кислород. Освен това високата температура подпомага изгарянето на мазнини в тялото  и изхвърлянето на токсини от тялото чрез потта. Кожата става значително по-гладка и еластична и най-вече обновена.

Хамамът е наистина много релаксираща терапия, която ще ви отърве от стреса и напрежението в ежедневието и ще поглези всичките ви сетива. Ако не сте пробвали, то определено ви съветваме да опитате от тази мистика и екзотика от Ориента.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

211 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!