Екзема – всичко, което трябва да знаете за нея

Зачервена и сърбяща и суха кожа? Състояние с обострена чувствителност, особено през зимните месеци, придружено с мехури? Тези симптоми са достатъчни да се направи заключението, че става въпрос за атопичен дерматит, известен още като екзема. И въпреки, че със сигурност това състояние на кожата може да варира по отношение на тежестта и проявленията, екземата изобщо не е шега. Постоянно сухата, лющеща се, сърбяща и зачервена кожа, е изключително чувствителна и много лесно може се раздразни. Именно и поради тази причина трябва да се вземат своевременни мерки и да се потърси мнението на специалист, преди това състояние да се влоши.

Що се отнася до екземата, има много фактори, които могат да я обострят или да предизвикат нежелана реакция. Пот, прием на алкохол, пикантни храни, някои видове аромати и груби тъкани са отлични примери за такъв тип фактори. Като се има предвид това, трябва да отбележим, че има различни начини за справяне с екземата на кожата и намаляване на реакциите до минимум. Ето няколко препоръки, които със сигурност ще ви бъдат полезни:

Уверете се, че става въпрос точно за екзема

Ако не сте били официално диагностицирани, не е трудно да смесите екзема с псориазис – друго кожно заболяване, което може да причини зачервяване, сърбеж и сухота. Една от основните разлики между двете, че екземата е влажна, а псориазисът е сух. „При екземата течността може да изтече от възпалени кожни клетки, прави кожата червена и влажна“, казва Дорис Дей, дерматолог и клиничен доцент по дерматология в Медицинския център Langone на Нюйоркския университет в Ню Йорк. Именно поради тази причина, ако имате съмнения, е най-добре да се консултирате с дерматолог, който да ви постави тази диагноза и да ви насочи към конкретно лечение.

Потърсете факторите, които обострят екземата

Започнете да обръщате внимание дали вашата екзема е склонна да бъде предизвикана от нещо конкретно – стрес, промени в температурата, пот, прахови акари или алергии. Намирането и избягването на факторите, които обостря екземата може да ви помогне да я управлявате, дори да не успеете да се отървете напълно от нея.

Пийте достатъчно количество вода

Звучи прекалено просто, но да останете добре хидратирани, е най-важното и най-доброто нещо, което можете да направите. Сънят също може да помогне на тялото ви да възстанови естествената си бариера срещу влага, така че кожата ви да е възможно най-здрава и непокътната. Храненето храна, богата на витамини и минерали, също ще окаже благоприятен ефект върху състоянието на кожата ви.

Вижте и статията: 9 храни, които правят кожата ни по-сияйна и еластична

Хидратирайте добре кожата си

Добрата хидратация на кожата е второто най-важно нещо, което можете да направите. Една от най-големите грешки, които хората правят, е да използването лек лосион, който не е достатъчно хидратиращ. Имате нужда от богат, кремообразен овлажнител, който е без аромат. Използвайте чисто кокосово масло и основни кремове с хидратиращо масло от ший или серамиди. Вземете си и специални кремове за екзема, предписани от лекар дерматолог. 

Абстрахирайте се от налудничавите съвети в интернет

В интернет пространството има някои ужасни предложения, като „нанесете алкохол върху екземата, за да я изсушите“, или „използвайте водороден пероксид, за да убиете бактерии.“ Екземата всъщност не е бактериална инфекция и не можете да я поправите, като я изсушите. Проблемът с този тип съвети, че те не правят нищо друго, освен да влошат състоянието на кожата ви. Именно поради тази причина се абстрахирайте от тях и се доверявайте само на медицински лица.

Бъдете внимателни във фитнеса

Високото съдържание на сол в потта може да влоши екземата. Ако тренирате редовно, е препоръчително внимателно да попиете потта с безалкохолни кърпички, напоени с алое, докато тренирате. Ако нямате такива под ръка и чиста кърпа ще свърши доста добра работа. След като приключите с тренировката си, е добре веднага да вземете душ и то възможно най-скоро. За предпочитане е дори и да използвате компрес с лед, за да се охладите кожата си. Промените в телесната температура могат да предизвикат обостряне на реакциите.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!