Д-р Рима Соми за философията за красота и естетичната медицина

Познаваме я като д-р Рима Соми. Една млада и красива градска жена, чието призвание и професия е естетичната стоматология и естетиката на човешкото лице. Срещаме д-р Соми в семейната клиника Dr Somi Clinic между натоварения ѝ график и социалните ангажименти. Днес, тя ни разказва за своята философия за красота, за работата си и това какво я вдъхновява и мотивира.

За нас е истинско удоволствие да се запознаем с д-р Соми и да ви представим нашия специален и откровен разговор с нея:

Д-р Соми, бихте ли ни разказала малко повече за себе си? От колко време се занимавате с естетична медицина?

С естетична медицина се занимавам вече повече от 7 години. Не рядко съм споменавала, но това е моето хоби и професия в едно. Наскоро се завърнах в България. Преди това 9 години от живота си прекарах в Германия, където завърших и своето следване по дентална медицина към Westfälische Wilhelms – Universität Münster. Към днешна дата посещавам Германия веднъж месечно като гост лекар и продължавам работата си върху моето Phd в сферата на пластичната хирургия.

д-р рима соми

Естетичната медицина е много гореща тема напоследък. На какво се дължи това според вас?

Това се дължи на един изкуствено изграден идеал, като главен принос за това е издигането на пиедестал в социалните мрежи на една илюзорна действителност. Всички филтри, които изменят естествените черти на лицата ни, правейки ни идентични едни с други, създават един фалшив мираж за неестествена „красота“ и изкривена представа за пропорциите на лицето. В работа си се стремя да подчертавам по естествен начин чертите на лицето, което главно се изразява в един по-освежен и подмладен вид. В същото време коригирам по дискретен начин, това, което човек не харесва в себе си.

В такъв случай какво означава за вас красотата?

Красотата не е само в чертите на лицето. Тя е съвкупност от много неща – излъчване, отношение, доброта – духовна и естетична, но винаги индивидуална.

Вие работите в семейната клиника Dr. Somi Clinic, кое е най-важното нещо в бизнеса с красотата?

От изключителна важност е да сме искрени към пациентите си и винаги да подхождаме отговорно и индивидуално към всеки отделен случай. Бидейки директни и имащи добра комуникация с всеки човек, ние винаги можем да кажем кое е подходящо и кое не е подходящо в дадения случай. За нас пациентът е най-важният – ние по-всякакъв начин се стремим всеки един, посещавайки нашата клиника, да се чувства специален.

д-р соми

Как бихте описала на едно 6-годишно дете това, с което се занимавате?

Аз съм човекът, който с няколко боцвания прави хората по-красиви и по-щастливи 🙂

С какво се гордеете и какво е нещото, което най-много ви мотивира в работата?

Това, което най-много ме мотивира е усмивката на всеки един мой пациент и това да ги накарам да се почувстват красиви. Понякога при мен идват хора, които рядко правят нещо за себе си или рядко имат   възможността/ времето за подобен тип процедури. Реакцията им когато се видят и щастието в очите им е това, което ме   прави щастлива. Горда съм от факта, че те ми се доверяват изцяло. Радвам се когато видя блясъка в очите им, когато си тръгват от тук. Това всъщност е и най-голямата награда за мен.

Кажете ми една бюти тенденция, която трябва да загърбим още сега?

Определено това е максимализмът и прекалено големите обеми. Да вземем например прекалено големите устни. Първо, подобни устни не изглеждат красиво на всяко лице, второ, са и нещо, което не е актуално към днешна дата. В моята работа се стремя резултатът от всяка една естетична процедура да изглежда максимално натурално и според пропорциите и чертите на лицето. Това е и ключът към добрата работа. Аз искам моите пациенти да са разкрасени по един естествен начин, всеки да им прави комплименти, но никой да не разбере какво точно е правено. Това не е математика и няма стриктен протокол, който да важи за всеки, а точно обратното – различен и индивидуален към всеки един, съобразен с неговите нужди и изисквания.

Българката поддържана жена ли е?

Да, определено българката е поддържана жена. Но, пак казвам, нещо, което е много важно за мен – не трябва да се гони максимализъм, а да се търси естественост и индивидуалност.

Коя е най-голямата грешка, която жените допускат по отношение на грижата на кожата?

Няколко са грешките, които жените допускат в грижата за кожата си. Първото и най-главното нещо е това, че не пият достатъчно вода. И не само че не пият достатъчно вода, но приемат и много диуретици през деня си, като кафето например, което допълнително дехидратира кожата. Експозицията на вредните  UV-A и UV-B лъчи без слънцезащитен продукт също е основна и често допускана грешка. В това число включвам и солариумите. Слънцето е основен фактор за състаряването на кожата, за нейното дехидратиране и появата на фини линии и бръчки. Освен това, честото носене на грим също можем да го причислим в тази графа, защото пък това води до запушване на порите. Точно  тези малки на пръв поглед неща са доста важни и хората често не осъзнават, че именно те са от съществено значение за добрия външен вид на кожата.

До каква степен гените оказват влияние върху това как изглежда нашата кожа?

Научно доказано е, че гените оказват влияние върху това как изглежда кожата ни, колко плътна ще е тя, или до каква степен е предразположена към дадени проблеми и промени. Също така обаче, стресът, околната среда, както и други фактори като прекомерно излагане на слънце, тютюнопушене и консумацията на алкохол, оказват негативно влияние върху състоянието ѝ.

Ще се обърнем към д-р Камелия Кукова, колега на доктор Рима Соми в клиниката. Бихте ли ни посочили 3 основни стъпки за добър вид на кожата?

Трите основни и най-важни неща за добрия външен вид на кожата са на първо място хидратацията, като тук ключовото е пиенето на много вода през целия ден. Като второ бих посочила слънцезащитата, която трябва да е част от рутината, без значение дали навън пече силно слънце, дали е облачно или вали дъжд. Третата стъпка е използването на подходящи за типа кожа продукти, които в никакъв случай не бива да оказват агресивно действие върху нея. Разбира се, няма как да пропуснем и качественото почистване на кожата, което е ключово за добрия външен вид.

Д-р Рима Соми за философията за красота и естетичната медицина - image4

Какво е вашето бюти послание?

Смятам, че всеки човек е красив, когато е в хармония със себе си. Истината е, че трябва да полагаме всекидневни грижи, за да поддържаме лицето и тялото си в оптимално състояние, а това се гради като култура и навик от ранна възраст. Няма нищо лошо човек да се възползва от съвременните методи на естетичната медицина, но както всяко нещо, това трябва да се ползва по предназначение и с мярка. Надявам се повече хора да разберат това – както пациенти, така и специалистите в областта на медицината и естетичната сфера.

Снимки: Личен архив

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!