Ботокс vs. Филъри – какви са разликите в инжекционните процедури?

Добре дошли в пъстрия и прекрасен свят на инжекционните процедури. Да, има замесени игли, но не се притеснявайте, няма да боли. Битката е Ботокс vs. Филъри за лице и ще видим какви са основните разлики между тези две така популярни процедури у нас.

Първият и може би най-важният урок, от който се нуждаете е, че ботоксът е марка, а не вид процедура. В действителност естетичната процедура се нарича невромодулатор, а вашата конкретна терапия може да се извърши с няколко различни марки – Botox, Dysport, Xeomin или Jeuveau. Просто ботокс се е превърнал в общоприет термин за този вид намеса, независимо от това, което получавате.

Какво е ботокс?

Ботоксът е вид ботулинов невротоксин, който временно отпуска движението на мускулите чрез инхибиране на освобождаването на ацетилхолин. Когато се инжектира стратегически по лицето, той ще помогне за изглаждане на съществуващите линии и ще попречи на движението на определени мускули. Това, от своя страна, стопира образуването на по-дълбоки бръчки с времето.

ботокс

Какво да очаквате от процедурата ботокс?

Назначаването на ботокс обикновено започва с консултация, при която обсъждате медицинската си история и целите си. Най-често срещаните зони за козметичен ботокс са челото, между очите и пачия крак. Но има редица други козметични приложения; „заешки линии“ на носа, обръщане на ъглите на устата нагоре, намаляване на разширяването на ноздрите или дори повдигане на върха на носа чрез отпускане на мускула.

След като вие и вашият дерматолог обсъдите областите, които имат най-голяма нужда от поставяне на ботокс, местата ще бъдат дезинфекцирани и обезболени за последващото третиране с малки игли. Процедурата трае не повече от няколко минути, а благодарение на ефективните локални обезболяващи, които се нанасят, болката е сведена до минимум.

Както при всяко нещо, и поставянето на ботокс има някои рискове. Най-често това са подуване, синини, зачервяване и главоболие, а в много редки случаи временна птоза (или увиснал клепач). В зависимост от третираните зони цената варира, но по-важното в случая е, че повторна процедура ще трябва да направите след 6-9 месеца или 1 година, в зависимост от вида кожа и как тялото ви абсорбира ботулиновия невротоксин.

Какво представляват дермалните филъри за лице?

Дермалните и обемни филъри са козметични гелове, обикновено направени от хиалуронова киселина – вещество, което се свързва с водата, за да се възстанови обемът. Обемът по същество изпълва лицето и следователно помага за запълването на всякакви линии или подобрява външния вид на отпуснатата кожа.

Какво да очаквате при процедурата с филъри?

Подобно на ботокса, пълнителите се поставят в серия от инжекции в зависимост от зоната, която третирате. Въпреки че иглите са сравнително малки и болката трябва да е лека, може да получите някои синини или подуване. Някои пълнители съдържат лидокаин, така че следващите инжекции в същата област обикновено са по-малко болезнени. Обикновено обаче се прилага локален анестетик преди третирането с филър, за да се сведе до минимум болката при инжектиране.

С филърите ще видите резултатите веднага. Може да има малко подуване през първите ден или два, но това бързо отминава. Резултатите трябва да продължат някъде между девет месеца и една година.

филъри за лице

По какво се различават ботоксът и филърите за лице?

Основната разлика между ботокса и филъра е към какво са насочени. Ботоксът е най-добрият вариант за справяне с динамичните бръчки по лицето. Филърите от своя страна са идеални за справяне със загубата на обем и гънките по лицето. Общият ефект и на двете процедури трябва да бъде по-гладка и плътна кожа. Пълнителите обикновено се справят със съществуващата загуба на обем, докато ботоксът може да се справи със съществуващите бръчки, или да бъде превантивно лечение за по-млади пациенти.

Използването на ботокс е нещо като използването на сол когато готвите – винаги може да добавите още, но не можете да го премахнете. Невротоксинът просто ще трябва да се разгради във вашето тяло сам с течение на времето. Пълнителите обаче могат да бъдат разтворени с ензим, наречен хиалуронидаза. Когато се инжектира в областта на филъра, хиалуронидазата може да разгради хиалуроновата киселина, позволявайки ѝ да се разтвори.

ботокс и филъри за лице

И двете процедури са безопасни, стига да се извършват от сертифициран дерматолог или пластичен хирург. Ако искате да възстановите известна загуба на обем — филърите могат да ви помогнат. Ако искате да направите първа стъпка към инжекционните препарати и искате да предотвратите или заличите фини динамични бръчки — ботоксът е вашата процедура.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

196 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!