Banksy обвинява Guess за незаконно използване на неговите произведения

Американската марка Guess наскоро пусна своя колекция в колаборация с графити дизайнера и художник Banksy. С много фанфари колекцията беше рекламирана като колаборация, но според британския художник дизайните му не са били разрешени.

При представянето на гамата миналия месец, главният творчески директор на Guess Пол Марчиано каза, че графитите на Banksy имат феноменално влияние, което резонира в цялата популярна култура, а тази нова колекция с Brandalised е начин модата да покаже своята благодарност.

Банкси, чието истинско име и самоличност художникът държи да пази далеч от общественото внимание, предложи в Instagram крадците да посетят бутика Guess на лондонската Риджънт Стрийт и да си „помогнат“, т.е. да крадат от магазини. Според него, Guess са си присвоили неговите произведения на изкуството, без да питат.

Guess заявиха, че колекцията е създадена в сътрудничество с Brandalised, компания, която лицензира дизайни на графити артисти. В отговор Guess затвори магазина си на Regent Street след съобщението на Banksy в социалните медии, като покри прозорците и обезопаси помещенията. Brandalised все още не е коментирал публично.

Адвокатът по авторско право Лиз Уорд, основател на Virtuoso Legal, каза пред BBC Guess, че „изглежда, че са получили законно произведенията на Банкси чрез трета страна, а именно Brandalised, които казват, че имат права да комерсиализират и използват произведения на Банкси върху стоки”. Не е известно дали Банкси е одобрил или дори е знаел за тази сделка. Ако е знаел за нея, тогава може би коментарите му са, за да създадат някакъв вид партизанска маркетингова кампания. Ако не е знаел за това, тогава трябва да е доста раздразнен, особено след като такива масови компании и марки не са в съответствие с неговите възгледи срещу системата.

Въпреки това обаче, тишърти, суитшърти, чанти и палта с графити дизайни на Banksy могат да се видят в новата колекция на Guess, която е на техния сайт.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!