AHA и BHA киселини – какво представляват и какви са ползите за кожата ни?

Част 1

AHA и BHA киселините са чудесен начин за справяне с доста проблеми и състояния на кожата. Повечето хора като чуят киселини си представят изгаряния и някакъв супер агресивен метод за третиране. Истината е, че те се използват в козметологията от доста време като средство за ексфолиране и премахване на мъртвата кожа. За разлика от продуктите с абразивни частици обаче, са доста по-щадящи, а и ползите им са доста големи, ако се използват по правилния начин. Най-общо казано има два вида киселини – AHA и BHA киселини (алфа-хидрокси и бета-хидрокси киселини). Какво представляват, какви са ползите от използването им и кои са подходящи за различните видове кожа, ще ви покажем по-долу.

aha и bha киселини

AHA киселини

AHA киселините са водоразтворими киселини, които действат на най-горния повърхностен слой на кожата. Този вид киселини дават отлични резултати при третиране на белези от акне или пигментни петна, както и за редуциране на фини линии и изравняване тена на лицето. Тъй като са по-щадящи и действат само на най-горния слой на кожата, те са отличен избор за хора, които имат суха или нормална кожа. Някои от разновидностите на AHA киселините това са млечната, гликоловата, бадемовата, винената, лимонената и ябълковата киселина.

Млечната киселина се получава от киселото мляко и е подходяща за чувствителна кожа, тъй като е най-нежна и не предизвиква раздразнение на кожата. Тя подпомага задържането на влага в кожата и се бори с пигментните петна. Тъй като е по-щадяща и нежна, ако използвате този вид киселина, ще ви отнеме по-дълго време да постигнете желаните резултати.

Гликоловата киселина е най-популярната от всички AHA киселини. Тя се получава от захарната тръстика, има малък молекулен размер и се използва за изравняване на повърхностния слой на кожата. Именно заради малкия размер на молекулата, този вид киселина прониква лесно в кожата, но може да доведе до раздразнение при по-чувствителните кожи.

Бадемовата киселина не е толкова разпространена и общо взето процедура с такава киселина могат да ви направят в някои козметични салони. Що се отнася до лимонената киселина, то тя се използва за регулиране на нивата на Ph. Винената пък е се извлича от гроздето и има мощни антиоксиданти свойства, които защитават кожата от свободните радикали. Към момента винената киселина не е толкова широко разпространена, както гликоловата или млечната, например.

aha и bha киселини

BHA киселини

BHA или бета-хидрокси киселините са мастноразтворими киселини, които могат да достигнат до най-дълбоките части на кожата. Тяхната роля е да успокояват възпаленията на кожата, да регулират нивата на себум, да предотвратят появата на акне, както и да сведат до минимум разширените пори.

Най-използваната BHA киселина, това е салициловата киселина. Може да намерите такава киселина в доста продукти – почистващи препарати, тоници, гелове, серуми и др. За ежедневна употреба обикновено се използва концентрат от около 1-2%. Салициловата киселина е подходяща при лечение на акне, защото има излющващ ефект, особено в големи проценти, намалява секрецията на себум и предотвратява образуването на пъпки. Също така, подпомага и за премахване на комедони и хиперпигментаци. Имайте предвид, че използването на салицилова киселина в по-високи проценти се използва само от опитни дерматолози и в никакъв случай не бива да третирате кожата си с такъв концентрат в домашни условия на своя воля.

Може да ви е интересно също: 9 храни, които правят кожата ни по-сияна и еластична

aha и bha киселини

Използването на AHA и BHA киселини – от къде да започнем?

Ако досега не сте имали досег с AHA/BHA киселини и никога не сте ги използвали в своята бюти рутина, то е добре да започнете постепенно и с леки концентрации. Изберете леки тоници или серуми, които да включите поетапно, най-добре във вечерната си рутина. По правило 5% AHA е добре за начало, а за BHA – до 2%. Не прилагайте киселината всеки ден, започнете с два пъти в седмицата докато кожата привикне. След това може да започнете да прилагате подобен тип ексфолиране през ден, а след време и да увеличите процента или да използвате ежедневно.

Друго много важно нещо за киселините е, че те не бива да се използват в една рутина с някои съставки. Кои са те разберете в продължението на статията следващата седмица.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!