Издълбаването на тиквата, печенето на семките, излагането ѝ на верандата са есенни традиции, на които се радват много хора. Всичко това e страхотно, но тази ярка кратунка не е само за шоу и забавление. Нейният хранителен потенциал не се ограничава само до тиквените семки.
Тиквата е източник на калий и фибри – две хранителни вещества, които повечето възрастни изпитват недостиг в диетите си. И въпреки, че има хора, които явно не обичат вкуса ѝ, ето 7 причини, поради които ще започнете още днес да хапвате от този есенен сюрприз.
1. Има високо съдържание на фибри и пектин
Диетичните фибри са основно хранително вещество, което се свързва най-вече със здравето на храносмилателната система и предотвратяването на запек, но ползите от него надхвърлят това. В допълнение към подобряването на здравето на червата, фибрите поддържат сърдечно-съдовото и метаболитното здраве и насърчават дълголетието. Само 1 чаша варена тиква съдържа 7,1 грама фибри, което я прави отличен източник на фибри. Тиквата също е богата на пектин, който е естествен пребиотик и помага за запазване на добрите бактерии в червата.
2. Има високо съдържание на калий, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане
Бананите не са единствената ви възможност, когато става въпрос за получаване на достатъчно калий. 1 чаша консервирана обикновена тиква осигурява 505 милиграма (mg) от това хранително вещество, което може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане – и на свой ред спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.
3. Изключително богата на бета-каротин и витамин А
Ако някога сте се чудили какво придава на тиквата прословутия оранжев цвят, можете да благодарите на червено-оранжев пигмент, наречен бета-каротин, който човешкото тяло превръща в богат на антиоксиданти витамин А. Тиквата е изключително богат източник на мощния антиоксидант бета-каротин, който поддържа здрави очи, кожа и имунитет.
4. Тиквите са отличен имуностимулатор
Вашата имунна система е отговорна за предпазването на тялото ви от външни нашественици, които биха могли да ви навредят. Излишно е да казваме, че е доста важно, особено през сезона на настинки и грип, да приемате витамини и минерали. Някои хранителни вещества са полезни за вашия имунитет, а тиквата съдържа доста. Тя е изключителен източник на имуностимулиращи хранителни вещества като желязо и витамини А, С и Витамин Е.
5. Спомага за намаляване на възпалителните процеси в тялото
Подобно на разболяването, преживяването на възпаление е неизбежна част от живота. Това е реакцията на тялото към агенти или наранявания. Острото възпаление обикновено е краткотрайно, като например когато случайно си порежете пръста, и обикновено изчезва в рамките на няколко дни. Но хроничното възпаление не е нещо, което трябва да се игнорира.
Хората в много страни използват тиквата именно заради нейните противовъзплаителни свойства , така, че не се лишавайте от този оранжев сюрприз.
6. Хранителните вещества в тиквата могат да намалят риска от сърдечни заболявания
Медицински състояния като високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и затлъстяване могат да ви изложат на повишен риск. Добавянето на богати на хранителни вещества храни като тиква, може да помогне за насърчаване на здравето на сърцето. Тиквата е богат източник на полезни за сърцето хранителни вещества като фибри, калий и антиоксиданти.
7. Тиквата поддържа здравето на очите и кожата
Здравето на очите и кожата неизбежно се променя с възрастта, но някои хранителни вещества могат да предложат подкрепа. Съществува връзка между храненето и здравето на очите. Хапването на повече тиква може да ви помогне за запазване на зрението. По-конкретно, цинкът, фибрите, лутеинът и витамините А, С и Е в тиквите могат да бъдат полезни за очите. Цинкът, както и Витамин Е обаче, са много полезни и за здравето и красотата на нашата кожа.