6 причини да включите медитация в ежедневната си рутина

Няма начин да не сте чували за медитация и за това колко полезна може да е тя. Със сигурност всеки един от нас има поне по няколко близки приятели, които я практикуват и дават положителни отзиви. Ако си мислите, че този вид упражнения се практикуват само от силно запалените по йога учението хора, то трябва да ви кажем, че сте в тотална грешка.

Много бизнесмени, хора за изкуството и влиятелни личности практикуват медитация, а последните проучвания по темата потвърждават факта, че тя е изключително полезна както за тялото, така и за ума. И ако се чудите дали да пробвате, ще ви дадем 5 причини защо да я включите във вашата ежедневна рутина.

1. Медитацията ще ви помогне да спите по-спокойно

Ако имате проблеми със заспиването, изпробвайте медитацията за поне 10 минути на ден. След няколко практики ще усетите разликата, а учени от Университета в Минесота заявяват твърдо, че хората, които медитират спят по-спокойно и си почиват пълноценно.

2. Медитация ще намали болките в ставите и костите

Абсолютно доказано е, че хората, които често медитират усещат облекчаване на болките в ставите, сухожилията и костите. Това правило особено важи за тези от вас, които водят по-заседнал начин на живот и нямат много движение в ежедневието си.

Вижте също: 6 ползи за здравето от практикуването на пилатес

3. Медитацията подобрява паметта и концентрацията

Знаем, че трудно в началото, но медитацията ще ви помогне да се концентрирате по-добре и ще подобри паметта ви, а това ще ви помогне да вършите ежедневните си задачи по-добре. Известният невролог в училището по медицина Wake Forest, Фадел Зейдан е на мнение, че хората, които медитират по 20 минути на ден постигат много по-добри резултати за четири дни, в сравнение с други, които не медитират. Причината – медитиращите се съсредоточават много по-добре върху задачите си.

4. Медитацията намалява нивата на стреса

Последните проучвания доказват, че медитацията в действителност намалява кортизола в телата ни, хормонът, който е отговорен за стреса. Чрез правилната медитация вие ставате по-наясно с вашите чувства, емоции и преживявания, което ви предпазва от тревожност и състояние на стрес.

5. Медитацията контролира емоциите

Редовното практикуване на медитация не само ще ви отърве от натрупалия се стрес, но и ще контролира емоциите ви, най-вече тези, които са с негативен характер. Вследствие на това ще се чувствате по-щастливи и ще мислите за нещата, които са положителни и има как да се случат, а не за пречките и онези, които са невъзможни.

6. Медитацията ви дава възможност да отделите време за себе си

Този вид практика ще отвори мислите и съзнанието ви и ще ви накара да погледнете навътре в себе си и да се самоопознаете. Медитацията не е проява на егоизъм или нещо, от което трябва да се притеснявате. Напротив, тя може да ви превърне в много по-добра версия на самите вас. В една спокойна, зряла и уравновесена личност.

Допълнителни съвета

Искаме да обърнем специално внимание на няколко неща. На първо място, трябва да сте подготвени, че упражняването на медитация е сложен процес и няма да стане от първия, нито най-вероятно и от 10-тия път. Важното обаче в случая е, да имате желание, да сте постоянни, да не се отказвате и всеки ден да надграждате по малко.

Другото много важно нещо за медитация е, че е редно тя да се практикува всеки ден по едно също време на денонощието и за предпочитане на някое усамотено и познато място. Изберете някое кътче в дома си, пуснете си релаксираща музика, запалете ароматна свещ и опитайте. Гарантираме ви, че ще след всеки изминал ден ще се чувствате все по-освободени и изпълнени с енергия.

Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!