3 топ ползи за здравето и красотата от приема на колаген

Няма начин да не сте чували думата “колаген”, особено ако сте търсили варианти как да съхраните свежия и здрав вид на кожата си за по-дълго време. Колагенът се среща не само като основна част в anti-aging продуктите за кожа, но и като хранителна добавка.

Проблемът с колагена обаче е, че доста лесно тялото ни губи от този така важен и ценен елемент. С възрастта естественото производство на колаген в организма ни намалява. След 25-годишна възраст губим средно по 1,5% от количеството му на година, а след 40 той се изчерпва с по-бързи темпове. Над 60 години повече от половината ни наличен колаген в тялото е изчерпан. Хормоналните промени, неправилното хранене, стресът, дехидратацията на организма, както и дефицити на някои вещества като Витамин C например, също оказват влияние за това с какви темпове тялото ни ще губи от този елемент.

3 топ ползи за здравето и красотата от приема на колаген - kolagen polzi 1

За щастие може да си набавите колаген чрез хранителни добавки, а ето и 3 ключови ползи за здравето и красотата от приема на колаген:

Подобрява състоянието и качеството на кожата

Колагенът е съставен от аминокиселини proline, alanine, hydroxyproline и glycine, които помагат на кожата в борбата с процесите на стареене. Не очаквайте мигновени резултати. Положителният ефект се забелязва след 8-12 седмици всекидневен прием на колаген в количества от 2,5 – 4 гр. на ден. С две думи, след 3 месеца кожата ще изглежда по-гладка, по-хидратирана и с по-свеж вид, а състоянието на фините линии подобрено.

3 топ ползи за здравето и красотата от приема на колаген - pexels andrea piacquadio 3764013 1

Помага в борбата с целулита

Промените в кожните структури, правят целулита по-видим, защото кожата става по-тънка и неспособна да скрие сама неравностите. Именно и това е причината целулитът да става по-видим с годините. Според изследване, проведено със 105 жени на възраст между 20 и 50 години се установява значително подобрение на състояние на кожата и намаляване на целулита при прием на доза от 2,5 гр. колаген на ден в продължение на 3 месеца. Разбира се, ежедневната хидратация на тялото, правилната диета и редовните физически упражнения ще подпомогнат този процес.

3 топ ползи за здравето и красотата от приема на колаген - cellulitehero

Спомага за здрави кости и стави

Освен естетическия аскпект от приема на колаген, той има и чисто здравословен такъв. Като стана ясно, с годините неговото количество в тялото намалява, а това се отразява и на здравината на костите и ставите. Редовният прием на колаген може да увеличи плътността на костите, да подобри подвижността на ставите и да окаже положителен ефект на опорно-двигателната система.

Колаген и Витамин C

Ролята на Витамин C в синтеза на колаген е от особено значение. Той е активен вътре в клетката и по този начин спомага за добиването на водород, кислород и на 2 аминокиселини – лизин и пролин. Това от своя страна помага на организма да произведе проколаген, молекулата, която предшества колагена. Иначе казано, без помощта на витамин С, процесът по синтеза на колаген прекъсва и тялото ни не може да произвежда собствен такъв. Именно поради тази причина е важно приемът на колаген да бъде съчетан с приема на Витамин C.

3 топ ползи за здравето и красотата от приема на колаген - pexels prathsnap 4126148
Диляна Дичева
Диляна Дичева
Момиче с много способности. Писането и модата са нейна страст и слабост, на които тя е отдадена на максимум.

Коментари

Твоят коментар

Моля, въведи коментар!
Моля, въведи името си тук

Подобни статии

Advertismentзапази онлайн час

Последвайте ни

197 Последователи
Последвай

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАЙ-КРАСИВОТО ДИРЕКТНО В ПОЩАТА ТИ!